Llegir en vacances

Publicado por Ma Jesús | 7:05 | 1 comentarios »


Durant les vacances podem trobar moltes estonetes per a llegir. 
Et donem algunes idees per a gaudir dels llibres en família durant aquest estiu.
Les rutines són aconsellables, i també per a la lectura: dedicar-li una estona diàriament, tindre un lloc favorit......

Variacions nocturnes
El conte abans de dormir és una recepta que sol funcionar amb els xiquets. I, per a no perdre el costum, es poden introduir petits jocs o variacions de manera que cada nit tinga alguna cosa especial: modular la veu; detenir la lectura i esperar al fet que el xiquet complete un diàleg o una seqüència; intercanviar els papers entre el xiquet i el seu pare o la seua mare…
L'important és que mantinga aquest costum, fins i tot quan ja no necessiten la nostra presència.
 
La casa silenciosa
La casa ha d'estar totalment en silenci: fora telèfons, televisió, ordinadors, músiques… Ho aconseguirem? Les vacances són un moment ideal per a provar-ho, quan tots estem junts. Es tracta d'acordar una estona (depenent de l'edat dels xiquets: quinze minuts, mitja hora, tres quarts d'hora…) per a què cadascú agafe el seu llibre.

Berenar literari
Podem organitzar un berenar i convidar a amics, proposant un tema: cadascú ha de triar una pàgina o una seqüència d'un llibre perquè ens faça riure, o ens faça por, o aconseguisca entristir-nos… A vore qui aconsegueix la millor!

Eixides amb un llibre
Els llibres poden ser bons companys per a una eixida. Pensem-ho bé: una excursió al camp (no oblidem la guia d'arbres), una visita al museu (hi ha llibres molt bonics que ens proposen pistes per a observar els quadres), un dia en el zoo (l'enciclopèdia d'animals ens pot donar dades sobre la marxa).
 
Regals per a l'oïda
Practicar la lectura en veu alta (ells i nosaltres), aprendre a recitar poemes senzills, repetir embarbussaments, rimes… són jocs a l'abast de tots i resulten divertits. En alguna ocasió podem posar un toc de solemnitat: fer un petit concurs, gravar una selecció de poemes entre amics i fer còpies del CD; acompanyar la lectura amb una música suau, que també ells poden triar… Inventem situacions en les quals compartir textos siga un regal per a l'oïda.
 
Un lloc en la maleta
Quan isquem de vacances, no ens oblidem dels llibres. Portem el llibre a la platja, a la pinada, a la casa dels iaios. Organitzem activitats al voltant dels llibres amb els cosins, amb els amics, amb els companys que estan lluny: una sessió de lectura (tu em lliges, jo et llig), un intercanvi de llibres (tu em deixes, jo et deixe), una ressenya per carta o per correu electrònic (tu m'aconselles, jo t'aconselle).
 
Turisme literari
Els llibres ens porten als viatges, i els viatges, als llibres. I quan estem de viatge, per què no fer turisme literari? Les llibreries del lloc de segona residència, els quioscs de la platja, les llibreries dels aeroports i de les estacions, els bibliobusos, les agències de lectura en els llocs de vacances… 

Acudim als llocs d'informació: molts ajuntaments organitzen activitats al voltant dels llibres.

http://www.familis.es/padres/boletines-on-line/ratos-para-leer-en-vacaciones.aspx

1 comentarios

  1. Rosana // 21 de juliol del 2011, a les 16:02  

    Mª Jesús m'han agradat molt aquestes propostes.En vacances tenim més temps i jo vaig carregar de llibres i revistes en la biblioteca. A més a més ara ens els presten un mes sencer!